A fenti mondathoz tegyük hozzá, hogy 1947 körül hangzott el egy faluban, ahova a lelkes élelmiszeripari dolgozók a fővárosból cukorkaravánt indítottak. A srácok pedig boldogan rágcsálták a szocialista ipar újabb csodáit, mint például a kockacukrot. Szintén ez időtájt történt, hogy a magyar dolgozók végre meghódították a napsugaras Balatont. A szocializmust építők legjobbjai üdülhettek az elkobzott főúri palotákban. Idilli hangulat - Kovács Iboly szövőnő röplabdázni szeret a legjobban, de nem veti meg, ha a Siófokon üdülő vasmunkások vitorlázni hívják. A hajón aztán dal, móka, kacagás, minden a javából!

Közben a hortobágyi pásztorok (százötvenen) végre új, tiszta lakásokhoz jutottak, szakítva a természetes életmóddal, a városba költöztek. A kultúrminiszter úgy az ötvenes évek táján 16.000 forinttal támogatta a dolgozó néprétegek tehetség, de szegény gyermekeit a továbbtanulásban. Bölcsődék, napköziotthonok nyíltak - a mamák nyugodtan teljesíthették az akárhányéves terveket idő előtt, hiszen gyermekeik biztos kezekben voltak. Pártunk és kormányunk kétszáz gyereket üdültetett a Német Demokratikus Köztársaságban. További ötezer gyermek téli üdültetéséről gondoskodtak a későbbiekben. szintén az NDK-ban.

Az 1959-es év árleszállítással kezdődött. Az áruházak ajtaján a „leltár” felirat virított néhány napig, majd nyitáskor olcsóbb lett a magasnyakú pulóver, a nájlon harisnya, a cukor és a zsír. Peregnek a Magyar Filmhíradó filmjei, felidézik a világháború utáni boldog időket. Kockáról kockára vidámabb a helyzet, fejlődik az ország - a határ pedig csak a csillagos ég...

1989. [Újpest, LÉTHATÁRON-kiállítás]: Felhívjuk a kedves látogató figyelmét, hogy a kiállítás a félkomfortos lakástípust mutatja be.

Bérház. Régi, omladozó. A lépcsőház sötét, kiverték vagy csak kiégett az izzó. A postaládákat a lehelet tartja a málladozó falon. Félemelet balra, a bejárati ajtó. s a szobaablakok a gangra nyílnak. A csengőt fölösleges nyomni, tárva-nyitva minden. Lehet a folyosóról 1eskelődni, de kényelmesen be is járhatjuk a lakást. A konyha: harmincas háziasszony áll a gáztűzhely mellett, piros, zománcozott kislábasban melegíti a vacsorát. Falicsap, roskatag konyhabútor, asztal tiszta terítővel, körötte székek.

Élelmiszer-fogyasztása létminimum szintjén élő újpesti családokban:
A felnőttek napi 60,- Ft-ot, a 3-14 éves gyerekek 42,- Ft-ot, a 3 éven aluliak 24 forintot költhetnek élelmiszerre. Élvezeti cikkekből két naponként egy kávét, naponta tíz szál cigarettát, két hetenként egy üveg sört, kilenc naponként három deci bort fogyaszthat egy felnőtt.

A fürdőszoba: mosás után száradnak a fregolin az olcsó alsók, bugyik, kockás színtelen ingek, kombinék, fakó melegítők.

A létminimum szintjén élő férfiak az alapkellékekből vehetnek:
5 évenként 6 db 130 Ft-os alsót
2 évenként 3 db 125 Ft-os trikót
3 évenként 1 db 395 Ft-os pizsamát
minden évben: 5 pár 50 Ft-os zoknit
minden évben: 1 db 470 Ft-os hosszúujjú inget

Nők:
minden évben 1 db 115 Ft-os bugyit
2 évenként 1db 185 Ft-os melltartót
minden évben 1 db 193 Ft-os kombinét
minden évben 1 db 474 Ft-os hálóruhát
minden évben 2 pár 48 Ft-os harisnyanadrágot

Gyerekek:
csecsemők minden évben 4 db 51.50 Ft-os csecsemőnadrágot
minden évben 2 db 62 Ft-os trikóinget
minden évben 12 db 235 Ft-os Libero pelenkát

2-14 évesek:
minden évben 79 Ft-os alsót
3 évenként 8 db 227 Ft-os inget
4 évenként 3 db 1.060 Ft-os öltönyt
4 évenként 4 db 394 Ft-os vastag pulóvert.

Szoba 1.: régi, hatalmas kétszemélyes ágy, szekrények, 1 db szekrényről lelógó zöld növény, egy darab szentkép.

Szoba 2.: gyerekszoba két ággyal, iskolatáskákból kiszórt füzetek, könyvek, 50 Ft-os tornacsuka, valakimárkinőtteing, nadrág. A falon az aktuális popsztár színes újságból kitépett fotói.

Ebben a bérházban létminimumon, a lét határán élő család az apa 11.000 Ft-os bruttó, az anya 5.500 Ft-os nettó keresetéből, s a két gyerek után járó 3.540 Ft-os családi pótlékból, azaz havonta 16.640 forintból él.

*

A kiállítás szervezői eljátszottak a gondolattal, hogy egy újpesti négytagú család milyen körülmények között élhet a LÉTHATÁRON. Hiteles adatok - újpesti átlagkeresetek, kilakoltatási határozatok, feljelentések, bejelentések, ételminták, régi filmek a felszabadulástól napjainkig - dokumentálják a fenn- és megmaradási kísérleteket.

Szombaton 16 és 17 órakor; vasárnap 11 és 12 órakor a Térszínház szereplői lakják be a "képzelt" lakást egy-egy előadásra. Az újpesti szegények javára összegyűlt adományok árverésére november 12-én 13 órakor kerül sor.

A kiállítást az Újpesti Családsegítő Központ az MTS-Soros Alapítvány támogatásával keltette életre. A szegénység megtekinthető (itt) 20,- Ft-os belépőjegy ellenében hétfő kivételével minden nap.

Verebek

Úgy élnek közöttünk, mint a verebek. Lassan már megszokjuk kopott, rongyos alakjukat, akik hulladékok közt keresnek ennivalót. Legtöbbször nem figyelünk rájuk, vagy elhessegetjük láttukon támadt rosszérzésünk. Szemtelenül ott vannak mindenhol, padokon, pályaudvarokon. kapualjakban. Jön a tél, lesz-e hova behúzódniuk, vajon hányan lehetnék a hajléktalanok - kérdeztem a tanácsokat.

IV. kerületi tanács:
Felmérés nem készült, mert nálunk lakóhely szerinti nyilvántartás van, nekik pedig pont az nincs. Rendkívüli segélyt tudunk biztosítani azoknak, akik ugyan be vannak jelentve, de nem tudnak lakóhelyükön lakni, elváltak, nincs hova költözzenek, vagy elkergették őket otthonról. Ezeknek valamennyi pénzt igen, de szállást nem tudunk biztosítani. Hozzánk nem annyira, inkább a rendőrséghez érkeznek ilyen jellegű bejelentések. Hogy ők mit tudnak tenni? Hát elküldik arról a padról, vagy kizavarják a házból, ha van hova, akkor hazaviszik, ha nincs....

V. kerületi tanács:
Miért kéne ezzel a kerületnek foglalkoznia? Ez kérem a Fővárosi Tanács hatáskörébe tartozik.

Fővárosi Tanács Szociálpolitikai Osztály:
Nekünk van erre egy külön csoportnak, akik ezzel foglalkoznak.

A külön csoport:
Működtetünk 5 átmeneti munkásszállót. De akiket idehelyezünk, nem mind hajléktalanok. Bár laknak ott állami gondozottak, börtönből szabadultak, akik megpróbálnak beilleszkedni a társadalomban. Hogy hányan laknak szállóinkon nem tudom, számuk állandóan változik. Ebben az ügyben a szociálpolitikai osztály többet tud mondani. (lásd egy bekezdéssel feljebb).

Fővárosi Tanács Lakáspolitikai Osztály:
A helyzet valóban megoldatlan. Ebben az országban eddig úgy volt, hogy hajléktalanság márpedig nincs. Egész lakásigénylési rendszerünk olyan, hogy kizárják azokat, akiknek egyáltalán nincs lakásuk, mert valahol be kell legyen jelentve az, aki kérvényt ad be.
Budafokon most alakítanak ki egy éjjeli menedékhelyet és próbálunk mégtöbb ideiglenes szálláshelyet teremteni, most felszabaduló épületeket, eladó munkás szállókat keresünk. Valahogy sürgősen meg kell oldani ezt az ügyet.

*

Télen a madaraknak a jobb érzésű emberek etetőket, madárházakat tesznek ki. és mindig akad egy-egy néni, aki morzsát szór nekik. Őket pedig tovább kerülgetjük, amíg az "ügy' intéződik. "Összevizelik a lépcsőházat" - kergetett ki egy rongyos figurát a kukák közül a minap egy körúti házmester. Összepiszkítják, mi pedig elfordulunk, vagy dühösek leszünk, mint amikor éppen a mi kabátunkra, fejünkre pottyant egy veréb.

Szabó Bea

[Megjelent a 424 1989/5. számában.]