2019. január 14-én, halálának 4. évfordulóján ismét a Spinoza Színházban találkoztak Iván barátai. Ez alkalomra jelent meg a Noran kiadó gondozásában az Andrassew – Iván könyve című kötet is. Ebben Nagy N. Péter szerkesztésében versek, novellák, cikkek, interjúk idézik fel az író-publicista életművét. (Aki a helyszínen lemaradt a könyvről, az itt rendelheti meg.)

A szokásos díjátadást felvezető show-ban ezúttal Wahorn András festő-zenész-filmrendező szaxofonozott és tartott rövid művészettörténeti kurzust Andrassew sajátos fafaragványait bemutatva. Láng Balázs színművész negyed évszázados, erősen áthallásos Andrassew-írásokat olvasott fel. A hagyományos "kerekasztal-beszélgetés" témája az író és újságíró pálya mind gyakoribb szintézise, a kettő közötti önkéntes vagy kényszerű ingázás volt. Péterfy Gergely vendégei Kácsor Zsolt, Konok Péter és Szentesi Éva voltak. (Péterfy a beszélgetést és az estet a honlapján így idézi fel.)

A Sámli-díjat ebben az évben ketten kaptak, a dokumentumfilmes Csillag Ádám és az író publicista Kácsor Zsolt, akik Tamás Ervin laudációja szerint "két végén fogták meg ugyanazt a munkát". (A teljes méltatásuk itt tárul fel.)

Kácsor Zsolt és  Horváth István - Fotó: Gergely Bea
Csillag Ádám és Horváth István - Fotó: Gergely Bea
A Sámli-átadás pillanatait Gergely Bea örökítette meg. Akik kapták: felül Kácsor Zsolt, alul Csillag Ádám.
Itt is, ott is pedig Horváth István, aki nélkül az egész nem jött volna össze.

 

Előzmények:


Iván halálának harmadik évfordulójáról 2018. január 15-én emlékeztek meg a Spinoza Színházban. Az idei Sámli-díjas az Oltalom Karitatív Egyesület lett, tevékenységüket Scipiades Erzsébet, a tavalyi kitüntetett mutatta be. Az Oltalom rendszerint ott dolgozik, ahol a balsors mellett a hatalom is ráront a legszerencsétlenebbekre. Könnyen tudott szemléletes példát is hozni, elég volt idéznie saját korábbi riportját a József nádor téri női hajléktalanszállóról – azt amely éppen néhány nappal a Népszabadság 2016-os kivégzése előtt jelent meg a lapban.

Abban, hogy ezúttal nem személy, hanem közösség kapta az elismerést, az is szerepet játszott, hogy a hatalom mind erősebb nyomás alá helyezi a civil szervezeteket, s igyekszik megtörni az autonómiák kis köreit. Ehhez a jelenséghez kapcsolódott az est ugyancsak immár szokásos pódiumbeszélgetésének választott témája, a „civil-nyomorgatás és polgári kiállás”. Erre Pardavi Márta jogász (Magyar Helsinki Bizottság), Jámbor András újságíró (Kettős Mérce) és Iványi Gábor lelkész (Oltalom) fogadta el a vitát vezető kollégánk, Czene Gábor meghívását.

Folytatódott egy tavalyi beszélgetés is: a publicisták virtuális kávéházi asztalánál ezúttal Andrassew Iván mellett megpihent Megyesi Gusztáv és Bächer Iván is, velük Péterfy Gergely beszélgetett a világ folyásáról, amiben idén is Láng Balázs színművész volt a segítségére.

Az estről így számolt be a Népszava, így a 168 óra, így meg az Index, Csillag Ádám pedig egy-egy nagy csokor képet töltött fel ide, meg ide, s itt van tőle az esemény teljes videója is:

 

Előzmények:


Andrassew Iván

2015. januárjában halt meg Andrassew Iván író, szükség esetén: riporter, újságíró, publicista, dühös polgár...
Így mutatta be a világot a blogján, így tartja számon a Wikipédia,  s így meg így őrzi emlékét a Facebook.

Néhány barátja, tisztelője "Ki volt Andrassew Iván?" címmel írt ki pályázatot halálának első évfordulójára. A megemlékező estről a Népszava így számolt be. Ekkorra jelent meg a pályaművekből válogató kötet, amit innen le is tölthetnek, a győztes videomunkát pedig itt őrzi a Youtube.

A második évfordulóra született a "Sámli-díj". Andrassew nevezetes gyűjteményéből elsőként Scipiades Erzsébet választhatott, mint olyan pályatárs, aki hasonló szellemben használja a jóra  tehetségét és a nyilvánosságot, mint tette azt Iván. Az átadás után Scipiades így reagált a Facebookon.

Péterfy Gergely és  Láng Balázs - Fotó: Véner Orsolya
A díjátadás előtti író-író találkozón, a Spinoza színpadán Péterfy Gergely beszélgetett Andrassew Ivánnal, aki szövegeinek ezen az estén Láng Balázs adott hangot. (Fotó: Spinoza/Véner Orsolya)

Itt tudnak üzenni a szervezőknek: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.