Halálának 5. évfordulóján, 2020. január 14-én is a Spinoza Színházban emlékeztek meg Andrassew Iván író-publicistáról a barátai. A Sámli díjat ezúttal Erdélyi Katalin, az Átlátszó tényfeltáró újságírója kapta. Az eseményt szervező társaság ezt minden évben olyan valakinek ítéli, aki segít messzebb látni az orrunknál. Az est beszélgetései is ehhez az igényhez kapcsolódtak: a magyar sajtó rendszerváltás utáni sorsa, s mai helyzete volt a téma. A résztvevők - a díjazotton kívül Urbán Ágnes médiakutató és a sokat látott szerkesztők: Horváth István, Lipovecz Iván, Tamás Ervin, Vicsek Ferenc - előzetest adtak abból a sajtószellemidéző könyvből is, amit az Iván emlékét őrző társaság tervez hamarosan megjelentetni.

Két méltató - Karácsony Ágnes és Horváth István - között a díjazott: Erdélyi Katalin (Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava)
Két méltató - Karácsony Ágnes és Horváth István - között a díjazott: Erdélyi Katalin
(Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava)

Előzmények:


2019. január 14-én, halálának 4. évfordulóján ismét a Spinoza Színházban találkoztak Iván barátai. Ez alkalomra jelent meg a Noran kiadó gondozásában az Andrassew – Iván könyve című kötet is. Ebben Nagy N. Péter szerkesztésében versek, novellák, cikkek, interjúk idézik fel az író-publicista életművét. (Aki a helyszínen lemaradt a könyvről, az itt rendelheti meg.)

A szokásos díjátadást felvezető show-ban ezúttal Wahorn András festő-zenész-filmrendező szaxofonozott és tartott rövid művészettörténeti kurzust Andrassew sajátos fafaragványait bemutatva. Láng Balázs színművész negyed évszázados, erősen áthallásos Andrassew-írásokat olvasott fel. A hagyományos "kerekasztal-beszélgetés" témája az író és újságíró pálya mind gyakoribb szintézise, a kettő közötti önkéntes vagy kényszerű ingázás volt. Péterfy Gergely vendégei Kácsor Zsolt, Konok Péter és Szentesi Éva voltak. (Péterfy a beszélgetést és az estet a honlapján így idézi fel.)

A Sámli-díjat ebben az évben ketten kaptak, a dokumentumfilmes Csillag Ádám és az író publicista Kácsor Zsolt, akik Tamás Ervin laudációja szerint "két végén fogták meg ugyanazt a munkát". (A teljes méltatásuk itt tárul fel.)

Kácsor Zsolt és  Horváth István - Fotó: Gergely Bea
Csillag Ádám és Horváth István - Fotó: Gergely Bea
A Sámli-átadás pillanatait Gergely Bea örökítette meg. Akik kapták: felül Kácsor Zsolt, alul Csillag Ádám.
Itt is, ott is pedig Horváth István, aki nélkül az egész nem jött volna össze.

 

Előzmények:


Iván halálának harmadik évfordulójáról 2018. január 15-én emlékeztek meg a Spinoza Színházban. Az idei Sámli-díjas az Oltalom Karitatív Egyesület lett, tevékenységüket Scipiades Erzsébet, a tavalyi kitüntetett mutatta be. Az Oltalom rendszerint ott dolgozik, ahol a balsors mellett a hatalom is ráront a legszerencsétlenebbekre. Könnyen tudott szemléletes példát is hozni, elég volt idéznie saját korábbi riportját a József nádor téri női hajléktalanszállóról – azt amely éppen néhány nappal a Népszabadság 2016-os kivégzése előtt jelent meg a lapban.

Abban, hogy ezúttal nem személy, hanem közösség kapta az elismerést, az is szerepet játszott, hogy a hatalom mind erősebb nyomás alá helyezi a civil szervezeteket, s igyekszik megtörni az autonómiák kis köreit. Ehhez a jelenséghez kapcsolódott az est ugyancsak immár szokásos pódiumbeszélgetésének választott témája, a „civil-nyomorgatás és polgári kiállás”. Erre Pardavi Márta jogász (Magyar Helsinki Bizottság), Jámbor András újságíró (Kettős Mérce) és Iványi Gábor lelkész (Oltalom) fogadta el a vitát vezető kollégánk, Czene Gábor meghívását.

Folytatódott egy tavalyi beszélgetés is: a publicisták virtuális kávéházi asztalánál ezúttal Andrassew Iván mellett megpihent Megyesi Gusztáv és Bächer Iván is, velük Péterfy Gergely beszélgetett a világ folyásáról, amiben idén is Láng Balázs színművész volt a segítségére.

Az estről így számolt be a Népszava, így a 168 óra, így meg az Index, Csillag Ádám pedig egy-egy nagy csokor képet töltött fel ide, meg ide, s itt van tőle az esemény teljes videója is:

 

Előzmények:


Andrassew Iván

2015. januárjában halt meg Andrassew Iván író, szükség esetén: riporter, újságíró, publicista, dühös polgár...
Így mutatta be a világot a blogján, így tartja számon a Wikipédia,  s így meg így őrzi emlékét a Facebook.

Néhány barátja, tisztelője "Ki volt Andrassew Iván?" címmel írt ki pályázatot halálának első évfordulójára. A megemlékező estről a Népszava így számolt be. Ekkorra jelent meg a pályaművekből válogató kötet, amit innen le is tölthetnek, a győztes videomunkát pedig itt őrzi a Youtube.

A második évfordulóra született a "Sámli-díj". Andrassew nevezetes gyűjteményéből elsőként Scipiades Erzsébet választhatott, mint olyan pályatárs, aki hasonló szellemben használja a jóra  tehetségét és a nyilvánosságot, mint tette azt Iván. Az átadás után Scipiades így reagált a Facebookon.

Péterfy Gergely és  Láng Balázs - Fotó: Véner Orsolya
A díjátadás előtti író-író találkozón, a Spinoza színpadán Péterfy Gergely beszélgetett Andrassew Ivánnal, aki szövegeinek ezen az estén Láng Balázs adott hangot. (Fotó: Spinoza/Véner Orsolya)

Itt tudnak üzenni a szervezőknek: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.